Cursus

Ouderen die na een revalidatieperiode weer thuis zijn ervaren problemen of hebben minder motivatie om te bewegen en hun dagelijkse activiteiten op te pakken. Dit wordt mede veroorzaakt door val-angst of verminderde zelfvertrouwen ten aanzien van vallen. Met onze post-HBO cursus ontdekt u een manier van behandelen om revalidanten na een heupfractuur of andere aandoeningen binnen de geriatrische revalidatie, op een effectieve manier richting zelfmanagement en zelfredzaamheid te sturen.

Onze post-HBO cursus brengt sensortechnologie en coaching op een unieke manier bij elkaar samen in de wereld van geriatrische revalidatie. De coaching is gebaseerd op elementen uit cognitief gedragsmatige therapie van een bewezen effectief programma valpreventie en gesprekstechnieken gebaseerd op motivational interviewing. De sensortechnologie sluit als coaching hulpmiddel aan om de revaliderende ouderen te stimuleren tot het zelfstandig doen van dagelijkse activiteiten en meer bewegen.

Waarom sensortechnologie?

De sensordata is een objectieve weergave van het bewegen en doen van activiteiten gedurende de dag en kan gebruikt worden als feedback, het bijhouden van de voortgang, bij het stellen van doelen, het plannen van activiteiten en het evalueren van deze activiteiten. Resultaten van een gerandomiseerde trial, de SO-HIP trial, tonen dat het gebruik van sensortechnologie als feedback en hulpmiddel bij de revalidatie, het herstel in het dagelijks- en fysiek functioneren van ouderen verbetert. Dit resulteerde in een toename van dagelijkse activiteiten, het vergroten van een veilig gevoel en een verminderd gevoel van valangst.

‘’Motivational interviewing en cognitieve gedragsmatige therapie gebruikte ik al, maar tijdens de cursus kwamen er meer disciplines aan bod waardoor ik het nog beter kan toepassen’’         

Inhoud

De cursus wordt in overleg samengesteld en bestaat uit een startbijeenkomst van een dagdeel en maandelijkse bijeenkomsten van een uur op locatie. De cursist werkt als zelfstudie aan een eigen casus welke aan het eind van de scholing wordt gepresenteerd en getoetst.

Dag startbijeenkomst richt zich op de impact van de aandoening voor het dagelijks functioneren van de oudere, cognities die het gedrag beïnvloeden rondom vallen en bewegen. Vervolgens wordt instructie en uitleg gegeven over de werkwijze van het sensorsysteem in combinatie met coaching. Iedere cursist gaat dan naar huis met een Hipper om het vervolgens toe te passen op hun revalidanten.

Tijdens vervolg bijeenkomsten is er een terugblik op de afgelopen weken, de eerste ervaringen in het werken met coaching en de sensortechnologie. Verschillende onderwerpen kunnen besproken worden zoals de theorie van de coachingstechnieken en motiverende gesprekvoering, coaching met behulp van sensoren bij mensen met cognitieve problematiek, bespreken van de eigen casus, het bespreken van de gegevers in het MDO, intervisie op casuistiek van de deelnemers e.a. 

Voor wie?

De cursus is gericht op HBO zorgprofessionals in de geriatrische zorg. Dit kunnen ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen zijn. De cursus wordt veelal incompany aangeboden aan het multidisciplinaire team dat met deze doelgroep werkt.

Wanneer?

Onze eerst volgende post-HBO cursus start op verzoek.

Deelnemers

Maximaal 8-10 deelnemers.

Kosten

€600,- per deelnemer van de post-HBO cursus (0% btw).
Inclusief handleiding.

€80,- per systeem voor het gebruik van de Hipper sensoren. (incl. 21% btw).
De systemen worden in lease verstrekt met bijbehorende helpdeskservice.

Accreditatie

15 punten.

Locatie

In afspraak, veelal op locatie van de zorgorganisatie.

Contact

Heeft u vragen over onze post-HBO cursus? Stuur dan gerust een e-mail naar info@hipperacademy.nl. Wij geven u dan zo spoedig mogelijk antwoord.